Rovaniemi luovana keskuksena

Lapin pääkaupunki Rovaniemi on kansainvälinen kaupunki Kemijoen ja Ounasjoen yhtymäkohdassa. Rovaniemi on yliopistokaupunki, alueen kaupan keskus sekä urheilun- ja kulttuurin monipuolinen osaaja. Rovaniemi sijaitsee Napapiirillä, noin 800 km Helsingistä pohjoiseen erinomaisten kulkuyhteyksien varrella. 

Rovaniemi lukuina

Rovaniemen seudun väestömäärän kehitys on ollut kasvujohteista pitkään ja ennuste näyttää tuleville vuosille olevan positiivinen. Vilkkaan yliopisto- ja korkeakoulukaupungin leima näkyy Rovaniemen kuvassa; Rovaniemi on nuorten ja myös kansainvälisten nuorten kaupunki.
Rovaniemen kaupunki  59 734
Ranuan kunta 4382
yhteensä 64 116 asukasta
pinta-ala yhteensä 11 712 m2
(tiedot 31.7.2010. Lapin liiton Lappi lukuina 2010-2011)

Rovaniemi tarjoaa hyvät puitteet yritystoiminnalle; meillä on yritysneuvontaa, koulutusta, teknologiaosaamista, positiivista tahtotilaa kehittämiselle, yrittäjien monipuoliset verkostot sekä ainutlaatuisen luonnon ja luonnonmateriaalien tarjoamaa luovuuspääomaa.

Rovaniemen seudulla on yrityksiä hieman alle 3500 (vuoden 2008 tilasto) ja näistä vajaa 10% on luovien alojen yrityksiä. Luovien alojen kärkiä ovat mm. sisällöntuotanto, mainos- ja viestintäala, elokuva-ala ja tapahtumat sekä taideteollinen muotoilu. Nousussa ovat palvelumuotoilu ja esittävä taide. Näitä tukevat lukuisat ja monipuoliset kulttuuripalvelut, -laitokset ja -toimijat, elämyspalvelujen tuotteistaminen, korkeakoulukeskittymä sekä voimakas matkailusektori.

Rovaniemen kaupungilla on merkittävä rooli luovien alojen strategisena kehittäjänä, luovat alat nähdään yhtenä elinkeinokehittämisen painopistealana. Rovaniemen Kehitys Oy on alueen elinkeinotoimija, jonka tehtäviin kuuluu yritysneuvonta ja elinkeinotoiminnan kehittäminen sekä alueen markkinointiviestintä tytäryhtiö Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:n hoitamana.