Residenssit Lapissa

Lapissa toimii yksityisen sketorin, yhdistysten ja säätiöiden ylläpitämiä residenssejä luovien alojen yrityksille, taiteilijoille ja kulttuuritoimijoille.

Alla esitellään sekä lappilaisia residenssejä että lappilaisille taiteilijoille tarkoitettuja residenssejä maailmalla. Lisätietoja ja hakumenettelyt saat ottamalla yhteyttä suoraan residenssien ylläpitäjiin.

TALO - Rovaniemen luovien alojen residenssi

Rovaniemen luovien alojen residenssi Talo tarjoaa työskentelymahdollisuuden yhdelle luovan alan suomalaiselle tai kansainväliselle ammattilaiselle kerrallaan vuoden 2012 maaliskuusta alkaen.

Residenssivieras voi olla myös luovien alojen opiskelija. Residenssi tarjoaa Sinulle mahdollisuuden työstää omaa projektiasi uudessa ja mielenkiintoisessa ympäristössä, innostavan yhteisön keskellä. Residenssiaikoja voi hakea yhden tai kahden kuukauden periodeille. Tapauskohtaisesti myös lyhyemmät residenssivierailut ovat mahdollisia.

Talossa teet töitä niin kuin mekin: saat käyttöösi työpöytäpaikan, Talon kaikki yhteiset tilat, verkkoyhteyden, saunan, rantaterassin, joen, asunnon sekä kulkuvälineiksi polkupyörän ja potkukelkan.

Lisätietoja ja hakuohjeet löydät TALOn verkkosivuilta:
http://www.ta-lo.fi/residenssi/info/

Kemijärven taiteilijaresidenssi, Kemijärvi

Kaikki taiteen alat, mm. kuvataide, valokuvaus, kirjallisuus, esiintyvä taide

Kemijärven kuvanveisto- ja kulttuurisäätiö on kunnostanut kaupungin keskustassa sijaitsevan, käytöstä poistetun meijerirakennuksen taiteilijaresidenssiksi. Rakennuksessa on 4 taiteilija-asuntoa ja 4 työtilaa. Kemijärven perinteinen kuvanveistoviikko liittyy jatkossa taiteilijatalon toimintaan. Tarkoitus on myös, että vierailevat ulkomaiset ja kotimaiset taiteilijat osallistuvat paikallisen taide- ja kulttuurielämän kehittämiseen.

Työskentelyjaksojen pituus on yleensä viikko - 3 kuukautta. Ylläpitokustannukset vieras maksaa itse. Taiteilijan oletetaan saavan apurahan työskentelyynsä omasta maastaan. Mahdollisissa suomalaisissa apurahahakemuksissa avustetaan. Myös kansainvälisiin hakemuksiin annetaan lausunto tarvittaessa.

Residenssiin voi hakea ympäri vuoden. Valinnat tekee Kemijärven kuvanveisto- ja kulttuurisäätiön hallituksen nimeämä johtoryhmä.

Kemijärven kuvanveisto- ja kulttuurisäätiö, PL 37, FI-98101 Kemijärvi
Puh 040 579 1644
Fax 016 812 401
kemijarven.kulttuurisaatio@co.inet.fi
http://www.kemijarvi-artresidence.fi/
 

Kirjailijaresidenssi Tuumantupa, Muonio

Suomen tietokirjailijat ry on vuokrannut Alfred Kordelinin säätiöltä mökin Lapista jäsentensä ympärivuotiseen virkistys- ja työskentelykäyttöön. (kuva Markku Monni)

Mökki sijaitsee Jeriskylässä 20 kilometriä itään Muonion kirkolta. Lomakylässä sijaitsevan mökin tukipisteenä on hotelli Jeris.

Mökkiä voivat vuokrata Suomen tietokirjailijat ry.:n jäsenet omaan henkilökohtaiseen käyttöön. Valitettavasti mökille ei saa viedä lemmikkieläimiä. 

Lisätietoja ja varauskalenteri os:
http://www.suomentietokirjailijat.fi/jasenyys/lapinmaja-ja-residenssit/tuumantupa-lapissa/

Lapin taidetoimikunnan Berliinin taiteilijaresidenssi

Lapin taidetoimikunnalla on Berliinissä residenssi, jota voivat hakea Lapin alueella asuvat taiteilijat ja taiteen tutkijat. Residenssi sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella taitelija-alueenakin tunnetussa Weddingin kaupunginosassa.

Lapin, Oulun ja Uudenmaan taidetoimikuntien yhteisesti vuokraama Berliinin residenssi on entisessä tehdasrakennuksessa ison asuinkorttelin sisällä. Sen ympärillä on kauniisti istutettuja pihoja. Taloon on saneerattu ensisijaisesti taiteilijoiden asuin- ja työhuoneita.

Residenssissä on

  • yhteensä 129 neliötä
  • kolme suurta makuuhuonetta, joista yksi on Lapin taidetoimikunnan käytössä
  • yhteinen olohuone ja keittiö, jonka yhteydessä on ranskalainen parveke
  • yhteiset saniteettitilat
  • pyykinpesukone
  • liinavaatteet ja keittiötarvikkeet.

Makuuhuoneissa on työpöytä, kaksi sänkyä ja vaatekaappi. 

Lisätietoja residenssistä ja hakuohjeet Lapin taidetoimikunnan sivuilta:
http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/web/lappi/berliini